Haarlems Dagblad 12-06-2013: Bouw van supermarkt veroorzaakt veel overlast

Instemming van de Heemsteedse gemeenteraad betekent niet dat er een einde komt aan de problemen rond de bouw van de nieuwe Vomar. Met name de bodemsanering en fundering voor de supermarkt en de parkeergarage, kunnen voor ontwikkelaar Hoorne Vastgoed en de omwonenden veel ellende veroorzaken. Die conclusie trekt bouwkundig adviseur Van Waarde na minutieus onderzoek van de technische bijlagen van het haalbaarheidsonderzoek.

Lang niet alle vragen zijn beantwoord in het haalbaarheidsonderzoek. Op de eerste plaats de ernstig verontreinigde grond en het grondwater met arceen, olie en zink. Het gaat weliswaar om beperkte oppervlakten, maar door bronbemaling tijdens de bouw wordt dit over een groter oppervlakte verspreid. Die dreiging is aanzienlijk groter als er voor permanente bronbemaling wordt gekozen, noodzakelijk om te voorkomen dat de betonnen bak van de parkeerkelder gaat drijven op het grondwater. En de tekeningen wijzen erop dat dit toegepast gaat worden.

De permanente bronbemaling zal tot veel overlast voor de bewoners leiden. De panden aan de Binnenweg staan op palen. Die kunnen door bemaling worden aangetast. Ook de woningen aan de Eikenlaan, die op staal staan, krijgen last door inklinken van de grond. Schade is dus vrijwel onvermijdelijk. Het slaan van damwanden, zwaar bouwverkeer en grondverbeteringen zullen onvermijdelijk scheuren en zettingen in de omliggende panden slaan.


Klik op onderstaande link voor het lezen van het kantenartikel:
12-06-2013 Haarlems Dagblad – Bouw van supermarkt veroorzaakt veel overlast

Facebooktwitterpinterestmail