NRC Handelsblad: De supermarkten hebben de macht

In het NRC Handelsblad van afgelopen vrijdag 1 april stond een column van Marjoleine de Vos die de relatie tussen supermarkten en het plaatselijk bestuur treffend omschrijft. Supermarkten en projectontwikkelaars dicteren de ruimtelijke ordening en krijgen alles gedaan wat ze willen. Bestuurders van gemeenten zijn machteloos en dansen naar hun pijpen. De aanleiding voor de column was de vestiging van een Albert Heijn in België, maar het had net zo goed over Heemstede kunnen gaan. Hieronder het bewuste fragment:

Steel beschrijft hoe maatregelen tegen de vestiging van grote supermarkten in steden en dorpen machteloos bleken. De concerns kochten gewoon tijdig veel grond in. Zodoende hadden ze een ijzersterke onderhandelingspositie in het overleg met het plaatselijk bestuur. Hun winkels kwamen er altijd. Soms beloofden ze ook nog een zwembad of een stadion aan te leggen, of een parkeergarage. Geleidelijk aan gingen grote supermarkten steeds meer samenwerken met projectontwikkelaars. Een stad krijgt nu ook flats bij de supermarkt. Dat is handig voor de supermarkt. De klanten wonen erboven. Het is ook mooi voor de stad – stadsvernieuwing.

Het is niet mooi voor de diversiteit van het voedsel, voor de producenten van dat voedsel en voor degenen die in de door de gewone winkels verlaten straten wonen, of in de dorpen waar geen enkele winkel meer is omdat verderop een supermarkt staat. Ook het platteland is in dat opzicht de stad geworden. Het voedsel komt uitsluitend via de supermarkt, niet meer van kleine leveranciers.

De omzetten van de supermarktconcerns zijn enorm. Daarmee vergeleken is het budget van een klein land een lachertje. Ze hebben de macht. Onze bestuurders hebben maar te dansen naar hun pijpen.

Link naar het artikel in NRC Handelsblad. Download hier het hele stuk als pdf bestand.

Facebooktwitterpinterestmail