Zet u het leven van Heemstedenaren op het spel voor wat boodschappen?

Met deze flyer willen we onder de aandacht brengen wat beloften van politici waard zijn in relatie tot mooie plannen voor grootse ontwikkelingen.

Tijdens de vorige verkiezingscampagne zouden VVD, CDA en D66 leefbaarheid, veiligheid en milieu voor de omgeving van de nieuwe Vomar waarborgen. Vier jaar later hebben deze partijen gekozen voor de oplossing van de projectontwikkelaar die de goedkoopste, onveiligste en meest milieubelastende oplossing blijkt. De omwonenden proberen nu via de rechter de leefbaarheid van hun woonomgeving terug te halen.

Het zal niet goed gaan aan de Binnenweg, Julianalaan en Eikenlaan, waar de bewoners worden geconfronteerd met een grote toename van verkeer van bezoekers van de supermarkt en grote vrachtauto’s voor de bevoorrading. De ruimte in de kleine woonstraatjes is krap en op de Binnenweg zitten auto’s en fietsers elkaar nu al in de weg. De inrit van de parkeergarage komt tussen de achtertuinen. Kijk wat een grote vrachtwagen doet in de Eikenlaan naast het bibliotheekgebouw. Dat moet straks drie maal (of meer) per dag gaan gebeuren.

Maar volgens de coalitie alles is veilig en het komt de economie ten goede.

Het echte economische probleem van de Binnenweg zit in het noordelijke deel, niet tussen de Hema en de Dekamarkt. Maar daar wordt geen aandacht aan gegeven.

Hoe zal het gaan met de onderwerpen Manpadslaan, Rivierenbuurt, torens Spaarne Ziekenhuis?

De partijen met de “D” van “democratie” in hun naam gaan nog steeds voor plannen van projectontwikkelaars in plaats van naar burgers te luisteren. Dus als u echt van mening bent dat er te weinig supermarkten zijn in Heemstede en dat gemeente en projectontwikkelaars uw leefomgeving naar hun ideeën mogen inrichten, stem dan vooral op VVD, CDA en D66.

Wat doen de plannen voor de nieuwe Vomar voor de buurt:

 1. Ingang Vomar supermarkt en uitrit parkeergarage aan de Binnenweg, geen parkeerplaatsen voor de ingang
 2. Inrit van de parkeergarage aan de Eikenlaan, met 700 auto’s per dag tussen de achtertuinen
 3. Knelpunt inrit Eikenlaan met auto’s naar parkeergarage en manoeuvreren vrachtwagens voor bevoorrading, alles moet door hetzelfde gaatje tussen de huizen
 4. Auto’s van en naar parkeerterrein Eikenlaan
 5. Bezoekers van bibliotheek, kinderopvang en ouderenopvang
 6. Toename verkeersdrukte in de smalle woonstraten
 7. Zware geluidshinder en milieuproblematiek worden niet door de gemeente aangepakt
 8. Bedreiging voor de hoogwaardige winkeliers die juist het winkelgebied dragen
 9. 175 meter verderop zit al een grote supermarkt
Facebooktwitterpinterestmail

4 gedachten over “Zet u het leven van Heemstedenaren op het spel voor wat boodschappen?

 1. Het lijkt me gevaarlijke situaties opleveren in de Eikenlaan als straks de multifunctionele bibliotheek is geopend: de meeste bezoekers van dit gebouw komen met de fiets. Wie heeft dit besluit op zijn geweten? Zulk zwaar vrachtverkeer dat ter hoogte van de kinderopvang die enorme draai moet maken!
  Verder vind ik het gewoonweg schandalig om de bewoners van de Eikenlaan en omgeving van de vrachtwagenroute met zoveel overlast op te zadelen. De gemeente hoort voor de bewoners op te komen. Hier wordt op arrogante wijze alleen het grootkapitaal gediend. Over de Binnenweg: Nu zijn er al geregeld gevaarlijke verkeerssituaties, met name voor fietsers. Er is zeker sprake van bijna – ongelukkenen. Bij de parkeergarage zullen zeker veel meer opstoppingen ontstaan omdat alle automobilisten die gebruik van maken van de parkeergarage de fietsstrook moeten kruisen en de fietsers voorrang moeten verlenen. Resultaat: meer ergernis, meer onveiligheid, meer luchtvervuiling, meer mensen die de Binnenweg gaan mijden. Als helft van de gebruikers van de Binnenweg nu de verkeerssituatie al als onveilig en chaotisch ervaren waarom gaat dit plan dan door? Kunnen we als inwoners die bezorgd zijn over de plannen een boycot van de nieuwe Vomar aankondigen om het grootkapitaal op andere gedachten te brengen? Vooralsnog weten we in elk geval op welke partijen we niet moeten gaan stemmen!

 2. In de Bibliotheek wordt een kinderdagverblijf opgenomen. Zijn er metingen verricht i.v.m. de uitstoot van fijnstof op de Dreef, Julianalaan, Eikenlaan en parkeerplaats i.v.m. de gezondheids-risico’s voor de kinderen ? Zijn er berekeningen gemaakt over de toename van uitstoot van fijnstof i.v.m. vrachtverkeer en de circulatie van verkeer voor de parkeergarage ? Op de Veluwe blijkt uit onderzoek, dat het fijnstof een chemische reactie aangaat die resulteert in gebrek aan kalk voor de eieren van vogels en de botjes van pasgeboren vogeltjes. Bij het zwarte Meesje, breken de botjes spontaan en sterven de vogeltjes een gruwelijke dood. Als straks de eieren onvoldoende kalk bevatten, is geboorte van nieuwe vogels uitgesloten.
  (info. Vogelbescherming).
  Mijns inziens wordt de Vomar oorzaak van een astma-kindjes-kwekerij in de Bibliotheek. Het is onverantwoord en onmenselijk om het milieu voor de omgeving zo te belasten. Vergeet niet, dat we nu bv. alweer 4 weken lang en 4 weekeinden lang, overlast hebben van vliegverkeer van Schiphol. Ook dat is een vervuilings-factor die mee berekent moet worden i.v.m. ons leefklimaat in Heemstede en eveneens i.v.m. de situatie waar een mogelijke Vomar ons voor plaatst.
  Hiernaast moet gekeken worden naar het Bezonningsverlies, dat vooral de huizen aan de Eikenlaan zal gaan treffen. Een 6 meter hoge muur grenzend aan hun achtertuin, geeft een schaduwuitvalval van 20 meter in de winter tot 10 meter in de zomer. D.h.i. nooit meer zon in de tuin en winter, herfst en lente eveneens geen zon in zitkamer en keuken.
  Willen wij dit als Heemstedenaren op ons geweten hebben ?
  Als er één schaap over de dam is, volgen er meer.
  Straks zitten we dus met een Vomar in een zijstraat t/m een paralelstraat, waar ons indertijd is beloofd dat zijstraten uitgesloten waren voor het beginnen van winkels en alleen aan de achterkant van een winkel een uitbreiding mocht komen van beperkte omvang i.v.m. opslag.
  Het toestemmen van de mogelijke Vomar betekent, dat alle zijstraten en paralelstraten van Binnenweg en Raadhuisstraat gevaar lopen op een mogelijke overname van woningen, door winkels.
  In wat voor plaats willen wij wonen ? Wat mij betreft in een groen Dorp met allure en karakter, zonder kleingeestigheid of dreiging van een dorpsraad om onze leef-omgeving en leef-klimaat te veranderen in een op consumptie gerichte commerciële stedelijke-instelling.
  We hebben een ontspannen winkelgebied met leuke winkels met een aanbod van producten van goede kwaliteit.
  Juist de kleinschaligheid maakt het winkelgebied charmant en uitnodigend.
  Als mensen willen shoppen in een grote supermarkt, is er een prachtige Vomar in de Stephensonstraat welke heeft bewezen, geen trekker te zijn geworden voor de omringende winkels. Zo zal ook de Vomar in het Eikenlaantje, geen trekker worden, alleen een vervuilend in de weg zittend zonblokkerend, verkeershinder veroorzakend gezwel tussen bestaande woningen in.
  Heemstede Centrum : Wees gewaarschuwd ! Het kan u als bewoners morgen ook overkomen ….

 3. Een stem op HBB zorgt dat deze weer de grootste wordt in Heemstede en gaat strijden voor een uitstel/ afstel van de Vomar plannen.

 4. Meerderheid is er tegen een vomar op die plek. De strijd is nog niet gestreden de HBB gaat ervoor. Steun ze met uw stem!

Reacties zijn gesloten.