Standpunten

BBO is niet tegen de Vomar. BBO is wel tegen de schending van onze rechten en staat voor veiligheid en behoud van het woon- en leefklimaat.

Denk hierbij aan het recht van weg en het recht van overpad. BBO is tevens voor de veiligheid en het behoud van het woon- en leefklimaat in de huizen en achtertuinen van de woningen die dit gebied omringen. Daarom heeft BBO altijd willen meedenken over de randvoorwaarden die hiervoor nodig zijn. De veiligheid zowel op het binnenterrein als op de Eikenlaan baart BBO grote zorgen. Van origine is de smalle Eikenlaan een kleine, rustige woonstraat.

 

 


SUPERMARKTEN VERDRINGEN LOKALE MIDDENSTAND EN SPECIAALZAKEN

De gemeente doet u graag geloven dat de komst van de mega grote supermarkt goed voor de winkels op de Binnenweg zijn. Het moet de verloedering tegengaan. U vraagt zich direct af: Welke verloedering? Een winkelstraat recent nog uitgeroepen tot een van de mooiste in Nederland, verloedert door het niet ontwikkelen van een mega supermarkt? Wij vragen het ons ook af.

Zoals bij vele andere punten grijpt de gemeente ook hier terug op een onderzoek en wel het onderzoek van DTnP uit januari 2011. De gemeente beweert dat in dit onderzoek staat dat 75% van de bezoekers aan een full-service supermarkt ook de versspeciaalzaken bezoekt die in het zicht van de supermarkt liggen.

Het DTnP onderzoek is gebaseerd op het ondervragen van 4.750 supermarktbezoekers verspreid over 30 dorps- of wijkcentra. Het betrof steeds een centra die bestond uit één supermarkt, tenminste één drogist en drie speciaalzaken. U kunt zich voorstellen dat dit niet één-op-één vergelijkbaar is met Heemstede. Een dorp met één supermarkt, wellicht niet eens full-service, vraagt eerder tot het bezoeken van de andere winkels. Maar Heemstede is niet zo’n type dorp en beschikt reeds al over minimaal 4 supermarkten in haar kern.

Vervolgens zou het effect opgaan tot een straal van maximaal 100 meter. Aangezien supermarkten geen directe invloed hebben op de niet-dagelijkse sector en binnen de straal van de vermeende Vomar het overgrote deel juist winkels uit de niet-dagelijkse sector zijn, kunt u wel nagaan dat een dergelijke ontwikkeling niet zo zeer in het belang van de Binnenweg is, maar eerder voor de Vomar zelf.

Download hier de factsheet DTnP rapport


SPEELRUIMTE VERDWIJNT

! OPOFFERING van toch al zeer beperkte SPEELRUIMTE voor KINDEREN om een entree van deze supermarkt mogelijk te maken. Speelruimte in centrum Heemstede ligt al VER onder het landelijk gemiddelde en dat nota bene voor een dorp!

In plaats van ruim 14.000 m2 is er slechts zo’n 3.300 m2, een tekort van ruim 10.000 m2! Dat zijn ruim 5 supermarkten.
Er blijft na deze ingreep nog maar zo’n 1.800 m2 over, een tekort van ruim 11.500 m2! Dat zijn 6 supermarkten.

Uitleg:
Heemstede centrum heeft een oppervlak van 47ha. Richtlijnen voor buitenspeelruimte (http://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/groen/recreatie/speelruimte#tab4): 3% per ha = 300m2 per 10.000m2. 47ha x 3% = 14.100 m2

Speelgelegenheden centrum Heemstede:

Lieven de Keylaan, Lieven de Keylaan 21 Spelen 0 – 12 jaar ca. 600m2
Res Novaplein, Res Novaplein 27 Sporten en spelen 0 – 12 jaar ca. 1.200m2
Eikenlaan, Julianaplein 1 Spelen 0 – 12 jaar ca. 1.500m2

 

Richtlijn Centrum huidig Huidige tekort Na plannen Vomar Tekort
14.100m2 3.300m2 10.800m2 1.800m2 12.300m2